Dziecinnie proste gotowanie – wyjątkowe potrawy na Dzień Dziecka

Dzień Dziecka można świętować na różne sposoby, lecz najważniejsze w tej szczególnej okazji jest spędzenie czasu ze swoimi pociechami. Kuchnia to zazwyczaj królestwo dorosłych, ale najmłodsi też odnajdą się w niej fantastycznie. Przygotujcie razem posiłek, który będzie dużą frajdą dla całej rodziny, a wspólne gotowanie szybko zamieni się w przyjemną tradycję, praktykowaną na co dzień, a nie tylko od święta.

Przyrządzanie jedzenia z dziećmi to połączenie przyjemnego z pożytecznym. Nie tylko będziecie bawić się świetnie, ale stanie się to znakomitym sposobem na naukę dla milusińskich. Poczują się ważnymi członkami rodziny, a przy okazji zdobędą umiejętności, które przydadzą się w dorosłym życiu. Jako rodzice nie będziecie musieli martwić się o ich studencki jadłospis, bo czym skorupka za młodu… Zastanawiacie się, od czego zacząć kulinarną edukację? Szef kuchni Knorr przygotował propozycje, które sprawdzą się zarówno w Dzień Dziecka, jak i podczas tworzenia codziennego menu.

Prosto, ale z fantazją

Przygotowywanie posiłków dla dzieci i z dziećmi najlepiej zaczynać od nieskomplikowanych receptur i produktów. Zapytajcie pociechy na, co mają największą ochotę – w końcu Dzień Dziecka należy do nich! W kuchennych zapasach nie powinno zabraknąć kolorowych składników. To one przyciągają największą uwagę i pozwalają tworzyć barwne, atrakcyjne kombinacje na talerzach. Nawet zwykłą kanapkę można zamienić w obrazek, który rozbudzi wyobraźnię najmłodszych. Z okrągłych plasterków szynki ułożycie podstawę sympatycznego niedźwiadka, małpki albo bardziej zadziornego pirata. Plasterki pomidorów, ogórków i papryki pomogą uzupełnić kompozycję o potrzebne detale.

Talerz z sałatką również da się zamienić w materiał, dzięki któremu można pysznie zaszaleć. Pokrojona w słupki marchewka, pofalowane liście sałaty, świeży szczypiorek i plasterki jajka pozwolą ułożyć uśmiechnięte buźki przybyszów z fantastycznych światów lub ulubionych zwierzaków. To przy okazji znakomity sposób, by umieścić w dziecięcym jadłospisie solidną porcję warzyw. Maluchy z dumą zjedzą własnoręcznie przygotowany posiłek i będą dopytywać o to, kiedy następnym razem przyrządzicie ramię w ramię podobne smakowite arcydzieło. Każdemu rodzicowi przyda się drobna pomoc w wymyśleniu kolejnego specjału, dlatego polecamy przepis na szpinakowe roladki, z których można uformować zielone ślimaki. Pysznie i kolorowo!

Szpinakowe roladki

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

  • 150 g mrożonego szpinaku
  • 500 ml mleka
  • 4 jajka
  • 20 dag mąki pszennej
  • 10 plastrów szynki
  • 200 g naturalnego twarożku
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 szczypta cukru
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • 1 szczypta Oregano z Turcji Knorr

Sposób przygotowania:

  1. Na początek przygotuj ciasto na naleśniki. Połącz w misce mleko, jajka, olej, cukier, szczyptę soli, pieprzu oraz oregano. Do wszystkiego dodaj posiekaną natkę pietruszki.
  2. Do masy stopniowo, cały czas mieszając, wsypuj mąkę. Ciasto pokoloruj na zielono dzięki dodatkowi szpinaku. Wszystko zmiksuj w blenderze.
  3. Usmaż placki. Zachęć dzieci, by gotowe naleśniki posmarowały naturalnym twarożkiem oraz położyły na nie plastry szynki.
  4. Naleśniki zawiń przy pomocy folii spożywczej. Gotowe ruloniki pozostaw w lodówce na godzinę.
  5. Po tym czasie pokrój naleśniki w plastry. Każdy ponakłuwaj przez środek wykałaczką. Powstaną kolorowe roladki z serka oraz szynki.

Obiad – nie tylko na Dzień Dziecka

Do tej pory wspólne doświadczenia w kuchni ograniczały się wyłącznie do okazjonalnego wypiekania bożonarodzeniowych pierników i kruchych ciasteczek? Dzień Dziecka to idealna sposobność, by z rodzinnego gotowania zrobić zwyczaj, który praktykowany będzie w domach na co dzień. Stawiajcie na proste receptury, dzięki czemu nie będziecie musieli martwić się brakiem czasu. Po pewnym czasie dzieci staną się Waszymi pomocnikami, za sprawą których radzenie sobie z codziennymi obowiązkami będzie naprawdę sprawne.

Co zatem zrobić na obiad? Możliwości jest całe mnóstwo! Dzieci uwielbiają mieszać, lepić, wałkować, więc co powiecie na naleśniki albo tortille? Umieścicie w nich dowolny farsz. Nagle okaże się, że nawet zjedzenie szpinaku czy brokułów wcale nie będzie problemem. Zaangażujcie dzieci w przygotowanie zup – wskazane są przede wszystkim gęste kremy, które można udekorować ziołami, grzankami, groszkiem ptysiowym lub orzechami. Kto wie, może macie obok siebie prawdziwych artystów?

Na drugie danie sprawdzają się różnego rodzaju kotleciki – zarówno mięsne, warzywne, jak i jajeczne. Mogą być podane w bardzo atrakcyjny sposób, więc będą znikać z talerzy z prędkością światła. Rodzicom niejadków trudno w to uwierzyć? Przygotujcie z dziećmi kotleciki ziemniaczane z mięsem. Przyjemność dla smakosza w każdym wieku!

Kotleciki ziemniaczane z mięsem 

Czas przygotowania: 50 minut

Ilość osób: 5

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 400 g mięsa ugotowanego z rosołu wieprzowego lub drobiowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie Przyprawy do mięsa mielonego bez dodatku soli Knorr
  • 5 łyżek oleju roślinnego
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 50 g bułki tartej

Sposób przygotowania:

  1. Posiekaj pęczek natki pietruszki. Pokrój w małą kosteczkę ząbki czosnku oraz cebulę. Ugotuj na twardo dwa jajka, po czym je posiekaj.
  2. Włóż nieobrane ziemniaki do zimnej wody i gotuj je, aż będą miękkie. Potem obierz ziemniaki i jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę. Odstaw ziemniaki na chwilę do wystudzenia. Następnie dodaj mąkę, dwa surowe jajka, natkę pietruszki oraz połowę opakowania Przyprawy do mięsa mielonego bez dodatku soli Knorr. Zagniataj ziemniaki, tak aby powstało z nich ciasto.
  3. Zeszklij cebulę na patelni z odrobiną tłuszczu. Obierz i podziel na drobne kawałki mięso z rosołu. Wymieszaj je z posiekanymi wcześniej jajkami, czosnkiem, cebulą oraz drugą połową Przyprawy do mięsa mielonego bez dodatku soli Knorr. Powstały farsz starannie wymieszaj i ulep z niego cztery mięsne kulki.
  4. Następnie spłaszcz w dłoni porcję ciasta ziemniaczanego. Na środek połóż delikatnie przyklepaną mięsną kulkę i zawiń ją ciastem. Na koniec uformuj kotleta. Panieruj go w bułce tartej i usmaż z obu stron na złoto na rozgrzanym tłuszczu. Odsącz z kotletów jego nadmiar ręcznikiem papierowym. Danie podawaj z odrobiną greckiego jogurtu. 

Pomieszanie z poplątaniem, czyli zapiekanki

Czynności, które dzieci mogą wykonywać w kuchni, należy dopasować do ich wieku. Dla każdego znajdzie się coś do zrobienia! Doskonałym pomysłem będzie przygotowanie zapiekanek. Dzięki wykorzystaniu bardzo różnorodnych składników, otrzymamy smaczne i kolorowe danie. Wspólne przyrządzenie lasagne pokaże pociechom, że gotowanie wymaga nieco uwagi i dokładności w układaniu apetycznych warstw. Wolicie pójść na żywioł? Wobec tego celujcie w zapiekanki makaronowe. To produkt, któremu prawdopodobnie nie odmówi żadne dziecko. Zrezygnujcie z bardzo wyrazistych i pikantnych dodatków, lecz nie eliminujcie całkowicie ziołowych przypraw. Prezentowanie najmłodszym nowych smaków też stanowi niezwykle ważny element nauki i rozwoju. Zapiekanki to także kolejny smakowity sposób na przemycenie produktów, które do tej pory wzbudzały w nich niechęć. Nawet szpinak połączony z innymi składnikami nie będzie taki straszny. Pozwólcie dzieciom wymieszać farsz, posypać serem i improwizować podczas dekorowania.

W naszej propozycji uwagę przyciągną uśmiechnięte buźki zapiekanych kartofli. Wspólne gotowanie to dużo radości dla całej rodziny, a jak wiadomo: śmiech to zdrowie!

Zapiekane kartoflowe buźki

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość osób: 6

Składniki:

  • 8 upieczonych ziemniaków
  • 1 opakowanie Naturalnie Smaczne Do kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym Knorr
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 1 cebula
  • 100 g żółtego sera
  • 100 ml śmietany 12%
  • 1 łyżka kiełków lucerny
  • rzodkiewka do dekoracji
  • ogórek do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Upieczone wcześniej i wystudzone ziemniaki w mundurkach przekrój wzdłuż na pół oraz wydrąż środki kartofli. Przygotuj kremowy sos Naturalnie Smaczne Do kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym Knorr mieszając go ze śmietaną. Rozmroź szpinak i odciśnij go dokładnie z nadmiaru wody.
  2. Pokrój cebulę w kosteczkę i zeszklij na tłuszczu. Wrzuć szpinak i smaż wszystko razem przez jakiś czas. Następnie do całości wlej sos śmietanowo-ziołowy i zagotuj.
  3. Ułóż na blasze wydrążone ziemniaki. Połówki wypełnij przyrządzonym szpinakowym farszem.
  4. Posyp startym serem wierzch ziemniaków i wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekaj, aż ser się rozpuści.
  5. Pokrój rzodkiewkę w cienkie plasterki, które będą oczami buziek. Na gotowych połówkach ziemniaków zrób fryzurę z kiełków lucerny. Uśmiech kartoflowej buźki zrobisz z kawałka ogórka.                        

Let’s block ads! (Why?)

zródło: Infowire.pl